Levyhyllylokakuu A-K

Käynnissä oleva levyhyllylokakuu kannustaa musiikinkuuntelijoita unohtamaan hetkeksi Spotifyt ja muut nettiplayerit, tarkoituksena on palata levyhyllyn äärelle ja ottaa joka päivä käteen vähintään yksi cd/lp -levy, joka on hautautunut lukuisten kuuntelemattomien levyjen joukkoon.  Minulle levyhyllylokakuu merkitsee hyväntuulista inventaariota: olen tämän kuun aikana saanut siistittyä hyllyni perinpohjaisesti uskokaa pois, se on todella tullut tarpeeseen sillä siellä ovat olleet sulassa sovussa täysin sekaisin kaikenlaiset plätyt aina ala-asteen Bäkkärit-diskografiasta nykypäivän rokkiralleihin. Nyt levyt ovat nätisti aakkosjärjestyksessä ja vanhat poppirenkutukoset on viskattu omaan nostalgiaboksiinsa niin, että ne oikeasti hyvät levyt pysyisivät arjessa helposti saatavilla.

Oma levykokoelmani on melkoisen pieni, mutta sitäkin rakkaampi. On suunnattoman paljon levyjä joita hyllystäni edelleen puuttuu, mutta en tahdo hankkia hyllyni jatkeeksi turhaa täytettä joten olen pitänyt sen tiiviinä. Levyhyllyni on suurimpien suosikkieni aarreaitta, siinä missä loput musat otan haltuun nykyään Spotifysta. En kuitenkaan, että fyysinen levy olisi täysin kuollut ja olen toiveikas sen suhteen ettei niin tulisi koskaan täysin tapahtumaankaan. En tahdo elää maailmassa ilman levyhyllyjä ja kansilehtisiä.

Levyhyllylokakuu on nyt edennyt kevyesti yli puolivälin ja olen myös oman hyllyni tutkiskelussa edennyt sopivasti puolivälin tienoille. On siis aika jakaa ensimmäiset löydetyt aarteet.Bleak - Burns Inside [Spotify]


Siis ei luoja miten kova levy!! Jukka Tulensytyttäjän sanoin erittäin #KOVAAPASKAA! Tämä levy ei ollut kyllä kadonnutkaan mihinkään hyllykköni aivan pölyisimpään sopukkaan vaan aika ajoin on se kaivattu sieltä esiin enkä kyllä yhtään ihmettele miksi. Tämä on itse asiassa elämäni ensimmäinen levy, jonka olen ostanut sokkona kuultuani radiosta sattumalta vain yhden biisin (What You Are) joka riitti minut vakuuttamaan minut kuluttajana. God bless Radio City!


David Cook - Analog Heart [YouTube]


Analog Heart on David Cookin vuonna 2006 julkaistu soolodebyytti aikaa ennen Cookin American Idol -voittoa vuonna 2008. Heppu tuotti plätyn täysin itse sekä laulamisen lisäksi soittaa albumin suurimmat kitaraosuudet ja piano-osuudet. Tyyliltään albumi edustaa popvaikutteista vaihtoehtorockia post-grunge vaikutteilla ja itseeni siinä iskevät varma ja tasainen - muttei tasapaksu - tahti sekä Cookin täydellisen rosoinen rokkikurkku.

Juurikin tuon 2008 vuoden tienoilla elin itse erittäin vahvaa fanikautta tämän laulajan suhteen ja levyhyllystä löytyy Analog Heart -levyn lisäksi myös Cookin omaa nimeä kantava major label -debyytti, joka ilmestyi samaisena vuonna. American Idolia edeltävältä Analog Heartilta löytyy kuitenkin tietynlaista korvia hivelevää sympaattista aitoutta joten nostaisin erityisesti sen jalustalle sitä seuranneen levyn yli. Molempia levyjä kulutin tuolloin niiiin puhki, että muutaman vuoden tehotauko on tehnyt musiikille todella hyvää ja nyt kuulostaa herra Cook'kin taas freesiltä!


Deftones - White Pony [Spotify] / Adrenaline [Spotify]


Deffujen plättyjä minulta löytyy hyllystäni kaksin kappalein ja molemmat olen ostanut kirpputorilta. En ole koskaan päässyt sisälle niin kovaan Deftones-hypetykseen kuin valtaosa ystävistäni, mutta ymmärrän moisen kyllä täysin. Bändi on kiistämättä nerokas, ja vaikken luekkaan itseäni bändin suurfaneihin, on minun pakko myöntää, että nämä levyt sopivat kyllä fiilistelyksi taikka taustahuminaksi minkälaiseen hetkeen tahansa.


Elias Hämäläinen - Rakkaudesta ja Pelosta [Spotify]


Ostettuani tämän levyn, herätti se minussa nimensä mukaisesti juurikin rakkautta ja pelkoa. Rakkautta sen vuoksi, että sain vihdoin pidellä käsissäni levyä siltä metrotunneleissa laulavalta katusoittajalta, joka on niin lahjakas, että on parhaimmillaan saanut minut pysähtymään raiteilleni (elämäni raiteille, ei metron) jopa kolmeksi tunniksi, kantamaan talvipakkasella ahkeralle muusikolle lämmintä kaakaota sekä pudottamaan maassa kutsuvaan hattuun kolikon jos toisenkin. Pelkoa taas sen vuoksi, että kaikki tuon uskomattoman muusikon luritukset oli kirjaimellisesti käännetty ja väännetty väkisin suomenkielelle ja ahdettu tyypilliseen suomalaiseen kykyjenetsintäkilpailun voittajan muottiin - siis sellaiseksi rennon rempseäksi suomirokkariksi. Miksi? Vittu, miksi?!?

Nykyään tämä levy herättää rakkauden ja pelon lisäksi lähinnä rakkautta ja vihaa edellä mainittujen seikkojen vuoksi. Olen suunnattoman vihainen siitä, että koen levy-yhtiön brändänneen Hämäläisen itseään vastaan enkä edes koe yhtiön antaneen erityisesti pr-potkua esikoislevyä lanseeratessa. Rakkaus on kuitenkin edelleen mukana ja tallella, sillä heppu on todellisesti harvinaisen lahjakas ja pysähtyisin edelleen koska tahansa kuuntelemaan muutamaksi tunniksi Kaisaniemen opintoputkeen. Tai olen pysähtynytkin, sillä Elias Hämäläistä nähdään satunnaisesti siellä edelleen.


Fall Out Boy - Infinity On High [Spotify]


Tämän levyn kuunteleminen herätti aivoissani lähinnä yhden kysymyksen: Miksen ole vieläkään ostanut hyllyyni Fall Out Boyn uusinta God Save Rock and Roll -levyä, vaikka se oli bändin pitkän tauon jälkeen harvinaisen aivot takaseinään räjäyttävää matskua?


Fireal - The Dark Side [Spotify]


Tämä olkoon löyhää jatkoa tuolle Levyhyllylokakuun alkuun potkaisseelle Bleakin levylle, kyseisen bändin etunokassa toimineen Calebin artistista jatkoa kun voidaan nykyään seurata Firealin muodossa, joka julkaisi debyyttinsä The Dark Side muutama vuosi sitten. Levyn esikoissinkku Halo on edelleen niin hiton kova ja tarttuva biisi, että sitä oli nytkin pakko loopata viisi kertaa ennen kuin pääsin levyllä eteenpäin. Kappaleelle ei toki loputkaan levystä häviä, sillä oikein kelpo plätty on tämä noin muutenkin.


Funeral For A Friend - Hours [Spotify]


Siis kuinka olen voinut unohtaa näin mahtavan levyn? Tämä oli kovinta ikinä joskus vajaat kymmenen (?!?) vuotta sitten ja bändi on sittemmin nähty Suomessa keikallakin kolmesti. Kaikkina iltoina olen onneksi ollut paikalla, joten ihan unholaan eivät nämäkään kappaleet ole vuosien aikana onneksi vaipuneet. Mutta Hours, voi pojat. En meinannut pysyä housuissani kun tämä levy pärähti soimaan levyhyllylokakuun kunniaksi. Älytöntä tykitystä etenkin koko levyn alkupuolisko; All The Rage (!!), Streetcar (!!!) ja Roses for the Dead (!!!!) puhumattakaan levyn rauhallisimmista nostalgiaryöpyistä kuten kappaleista Drive ja History. Tämä jää aivan varmasti soittimeen pyörimään vielä lokakuun jälkeenkin ja on jo löytänyt tiensä puhelimeeni, jotta voisin kuunnella näitä helmiä kotini seinien ulkopuolellakin.


Gary Heffern & The Beautiful People [Levykauppa Äx]


Muutama vuosi sitten Flow Festivaalin lehdistötilassa tapasin vanhemman herran, jonka kanssa jumituimme keskusteluun. Keskustelimme festivaaleista ja hän kertoi nimeksensä Gary Heffern. En tiennyt kuka hän oli, joten kun keskustelumme kääntyi hänen tarinoihinsa, pisti korviini liuta hämmentävän tuttuja nimiä kuten Tom Waits, Peter Buck (R.E.M.) sekä Eddie Vedder (Pearl Jam). Kävi ilmi, että kalifornialainen perhe adoptoi Heffernin 4-vuotiaana suomalaisesta orpokodista eikä hän tiennyt taustastaan ennen aikuisikää ennen kuin jätti myöhemmin kotikaupunkinsa ja muutti takaisin Suomeen vuonna 2006.

Heffern tahtoi tavata vielä myöhemmin ja lahjoittaa minulle sekä omaa musiikkiaan, että tuttaviensa materiaalia joten tapasimme uudelleen seuraavana päivänä ja sain häneltä pienen pinon levyjä, joista tämä hänen tämänhetkisen kokoonpanonsa Gary Heffern & The Beautiful People kiekko on löytänyt vakiintuneemman paikan hyllystäni. Se muistuttaa minua jokaisella kuuntelukerralla tuosta lämminhenkisestä kohtaamisesta.


HIM - Deep Shadows & Brilliant Highlights [Spotify] / Love metal [Spotify] / Tears on Tape [Spotify]


En tiennyt omistavani kolmea HIMin levyä. En tiennyt omistavani edes yhtä HIMin levyä. Olenko minä ostanut nämä? Ja mistä? Miksi ne ovat levyhyllyssäni? Milloin ne ovat sinne ilmestyneet?


John Mayer - Battle Studies [Spotify] / Heavier Things [Spotify]


Muutama vuosi sitten tulin siihen tulokseen, että mitä ihmissuhdeongelmiin tulee - ei ole minkäänlaista ongelmaa jota John Mayer ei olisi jo pukenut täydellisiksi sanoituksiksi. Voitin Battle Studies -levyn (sekä I <3 John Mayer teepparin, toim. huom.) itselleni jostakin lehtikilpailusta muutama vuosi sitten ja se oli levy, joka laukaisi palavan rakkauteni tätä herraa kohtaan. Näin syksyn pintaan ei kuulosta muuten yhtään hassummalta nytkään!


Kvelertak [Spotify]


Kaikki tämän bändin kohdalla tapahtunut hypetys on enemmän kuin oikeutettua. On jotenkin virkistävää kuinka näinkin raskasta metallimusiikkia soittava yhtye onnistuu samalla kuulostamaan niinkin freshiltä ja hyväntuuliselta. Tämä levy vie minut välittömästi ajassa muutaman kesän taaksepäin; myöhäiset kesäillat, road tripit, festarit. Tällaista ei ehkä ole monien soundtrack kesälle, mutta minulle on - muutamallekin kesälle.

Siinäpä levyhyllylokakuuni ensimmäinen erä, oletteko te ottaneet osaa ja millaisia helmiä olette hyllyistänne löytäneet? Levyhyllylokakuun huumaa pääsette seuraamaan täällä.


Kommentit

Form for Contact Page (do not remove)