Vain Elämää (2015)

Alkuviikosta paljastettiin syksyllä esitettävän uuden Vain Elämää -kauden artistit, jotka lähtivät eilen ajelemaan kohti Satulinnaa. Samalla kommenttipalstat vyöryivät täyteen palautetta, Suomen kansa valitti näppäimistönsä puhki uudelle kaudelle valituista artisteista — aivan kuten aiempinakin vuosina. Tuntuu lähes siltä, että tekipä tuotantoyhtiö päätöksiä mihin suuntaan tahansa, Suomen kansalla on oikeus valittaa ja sitä oikeutta käytetään. Voi jukra kuinka paljon sitä oikeutta aina käytetään...Jos joltakin on mennyt hype ohi, kauden artistit ovat siis Anssi Kela, VilleGalle, Antti Tuisku, Pave Maijanen, Sanni, Maija Vilkkumaa sekä Vicky Rosti. Oikein näppärä kopla mielestäni. Suurimpia valituksen kohteita ovat tuntuneet olevan VilleGallen sekä Sannin osallistuminen kyseiseen formaattiin sillä heidän uransa ovat tuoreimmillaan nousussa tämän vuoden artistikattauksesta.

Mari Koppinen kirjoitti Helsingin Sanomien sivuilla kuinka "keski-ikäinen yleisö ihmeissään" koska vain Pave Maijanen voi "pelastaa koko roskan" ja muilta artisteilta on mahdotonta nimetä yhtäkään hittiä. Ihan ensimmäiseksi voisin todeta, että television edessä istuu muitakin kuin vain keski-ikäisiä ihmisiä ja on ehkä kohtuunmukaista ottaa myös meidät huomioon, eihän nuorempikaan sukupolvi tunne Pave Maijasen tuotantoa ja silti hän on ansainnut paikkansa formaatissa. Siksi voisi myös olettaa, että ohjelman nuoremmat artistit ovat ansainneet paikkansa ohjelmassa vaikka heidän kappaleensa eivät ole vanhemmalle sukupolvelle tuttuja.

Toiseksi voisimme vilkaista ohjelman virallista kuvausta:


Mitään kultalevyrajaahan ohjelmaformaatissa ei käsittääkseni ole (ei edes alkuperäisessä, Hollantilaisessa versiossa) ja juuri se on mielestäni tehnyt siitä niin mielenkiintoisen; saman pöydän ääreen istuvat seitsemän artistia huolimatta missä kohtaa uraansa he ovat tällä hetkellä. Saman pöydän ääressä voivat istua vaikkapa Katri Helena ja Cheek, vaikka toinen on ylittänyt juuri kolmenkympin ikäluokan rajapyykin ja toinen lähenee seitsemääkymmentä, puhumattakaan siitä kuinka erilaiset tiet he ovat käyneet läpi musiikillisesti. Silti pöydän ääressä artistit löytävät yhteisen kielen — musiikin.

En minä tahdo nähdä pöydän ääressä seitsemää mahdollisimman samanlaista artistia jotka ovat menestyneet yhtä paljon, fiilistelemässä toisiaan ja itkemässä sitä miten kingejä kaikki pöydän ääressä istuvat muusikonretkut ovat. Ei siinä ole mitään mielenkiintoista!

Koska edustan itse kai ainakin toistaiseksi nuorempaa sukupolvea, fiilistelen itse eniten tällä kaudella koplan nuorempaa puoliskoa, sillä Vicky Rosti sekä Pave Maijanen ovat minulle vieraampia artisteja heidän ikivihreitään lukuunottamatta. Juuri siksi olenkin erittäin kiinnostunut sivistämään itseäni enemmän ja oppimaan heistä lisää. Rostista tiedän tasan sen verran, että uraa on takana jo monta kymmentä vuotta ja itselleni tutuin kappale lienee 80-luvun loppupuoliskolla Euroviisujen kautta tunnetuksi tullut kappale Sata Salamaa, joka tosin itselleni on tullut tutuksi lähinnä Helsingin Swengin karaokesta. Maijanen on taas itselleni nimensä puolesta tutumpi, mutta kun oikein mietin asiaa, en osaisi nimetä yhtäkään Paven laulua ulkomuistista. Tämän syksyn Vain Elämää on siis itselleni oikein oiva sivistyksen paikka!


Maija Vilkkumaa oli mielestäni jokseenkin yllätyksetön lisä ohjelmaan sillä häntä on lähiaikoina tuntunut näkyvän useammassakin ohjelmassa, viimeisimpänä muistuu mieleen Vilkkumaan osallistuminen Hyvät ja Huonot Uutiset -paneeliin. Itse en niinkään Maija Vilkkumaasta laulajana välitä, mutta se on pakko myöntää, että ihan mahtavia kappaleita hänellä on vyönsä alla enkä malta odottaa, että pääsen kuulemaan niitä muiden tulkitsemana! Lisäksi olen nukkunut viimeiset n. 10 vuotta Maija Vilkkumaan urasta joten mielenkiinnolla odotan mikäli saisin siihen kenties tämän kauden aikana uutta kosketuspintaa.

Anssi Kelan osallistumisesta olen taas enemmän kuin fiiliksissä ja tätä olenkin odottanut kaikki edelliset kaudet! Kelaa on myös jo ensimmäisellä kaudella pyydetty mukaan osallistumaan ohjelmaan, mutta hän oli kieltäytynyt kunniasta. Kuulemma siksi, etteä konsepti oli vielä silloin uusi eikä hänellä ollut täyttä käsitystä siitä minkälaisesta reality-ohjelmasta on todella kyse. Olen aiemminkin fiilistellyt blogissani Anssi Kelan mahtavuutta musiikintekijänä sekä taitoa taipua musiikillisesti eri suuntiin kuitenkin samalla pitäen selkeän oman soundinsa, joten en malta odottaa minkälaisen panoksen Kela tuo tälle Vain Elämää -kaudelle. Anssihan on Kelafioinut kappaleita ennenkin. Lisäksi Kelan tuotannosta löytyy (etenkin nyt uuden kasaridiscolevyn myötä) aika yllättävä skaala erilaisia biisejä joten on todella mielenkiintoista nähdä kuinka ne taipuvat muiden artistien käsissä.

Voisin tässä samalla tunnustaa, että olen fanittanut Antti Tuiskua peruskoulussa lyhyen jakson ajan. No niin, nyt on se saatu alta pois. Sittemmin Tuisku on julkaissut lähes kymmenkunta albumia ja kovalla työllä pitänyt ansaitusti paikkansa Suomen tähtitaivaalla. Suhtautumiseni Antti Tuiskuun on vaihdellut paljon vuosien aikana. Aluksi (siis silloin peruskoulussa) Antti Tuisku oli mielestäni aliarvostettu. Muutama vuosi myöhemmin hänen suosionsa kasvoi ja hän oli artistina minusta täysin yliarvostettu. Nyt olen taantunut ajassa taaksepäin ja lähivuosina alkanut olla vahvasti jälleen sitä mieltä, että Antti Tuisku on artistina erittäin aliarvostettu. Etenkin uusin En Kommentoi -albumi on ollut mielestäni ihan mieletön uusi suunta ja sitä on hehkuttanut myös mm. Kalenterikarju täällä. Syksyllä odotankin enemmän sitä kuinka Antin kappaleet sopivat muiden suuhut, mutta toivon myös Antilta tietynlaista näpäytystä ja taidonnäyttöä.

Sitten niihin nuorimpiin artisteihin. Jos nyt jostakin piti hieman yllättyä tällä kaudella niin itse kohautin kulmiani hieman VilleGallelle. Hädintuskin viisi vuotta räpännyt artisti on kieltämättä aika tuore lisä Suomen musiikkitaivaalla mutta siitäkin huolimatta mielenkiintoinen lisä Hirvensalmen ruokapöydässä. Jokaisen kauden "kiintiöräppäri" on mielestäni tuonut kivaa lisähaastetta artistien joukkoon sekä päässyt näyttämään erityisen hienosti omia kykyjään pistämällä kappaleet täysin uuteen uskoon. Erityistä yllätyksellisyyttä toi mielestäni viime kaudella Elastinen, joka osoittikin yllättäen osaavansa myös laulaa! Mielenkiinnolla odotan minkälaisen energian VilleGalle tuo Satulinnaan.

Sitten se Sanni. Ensinnäkin, voisitteko te ihmiset keskustelupalstoilla ja kommenttilootissa lakata ihmettelemästä miten tyhmää on, että Sanni on valittu mukaan kun "sillä on tyyliin se yksi biisi." Jos jokin on typerää niin se, että vedotaan täysin epätosiin seikkoihin. Sannilta on tullut kuitenkin jo se kaksi levyä joista suurempia hittejä ovat olleet jo esimerkiksi Prinsessoja ja astronautteja, Me ei olla enää me, Sotke mut, Jos mä oon oikee ja 2080 -luvulla. Ei yhtään hassummin näinkin nuorelta ja tuoreelta artistilta! Olen innoissani Sannin osallistumisesta ohjelmaan en vain siksi, että pääsen kuulemaan Sannin mielestäni jo valmiiksi mielettömän upeita kappaleita muiden esittämänä, vaan ennen kaikkea siksi, että Sannilla on niin omanlainen uniikki, moderni tyylinsä joka varmasti vie muiden kappaleita aivan uusille leveleille. Lisäksi Sanni on myös onnistunut mielestäni pysymään lyhyen uransa aikana melko mystisenä hahmona joten mielelläni kuulisin lisää artistin sielunmaisemasta.

Itse lähestyn asiaa siis siltä kantilta, että on tärkeää muistaa etteivät artistit tuo pöytään vain omia saavutuksiaan ja tarinoitaan vaan myös oman tulkintansa muiden artistien tuotannosta.  Ohjelman aikana kunnioitetaan muiden artistien elämäntyötä opitaan uutta, opetetaan uutta, sekaisin menevät sukupolvet ja genret ja se jos jokin vasta onkin jotain sillä rajojen rikkominen vie asioita aina edes himpun verran eteenpäin.

Mitä mieltä te olette tämän vuoden artistivalinnoista ja mitä tulkintoja te odotatte eniten tässä kaudessa? Entäpä minkälainen artistikopla istuisi Satulinnassa pöydän ääreen jos te saisitte valita?

Kommentit

Form for Contact Page (do not remove)