Noin viikon Biisit | Rock Edition

Noin viikon biisit esittelee uutta musiikkia, varteenotettavia tulokkaita, sekä muita Musiikkiblogin tämän hetken suosikkeja. Tällä kertaa poikkeuksellisesti erityissyynissä aktit, jotka juuri nyt pitävät rockin liekkiä roihuamassa.


Kuva: Ed Mason

Mikään ei saa minua syttymään ja innostumaan samalla tavalla kuin hyvä rock. Olen elämäni aikana kuunnellut läpi ihan alkukantaiset ensimmäisen asteen Metallicat ja Iron Maidenit. Olen syventynyt emokatalogiin ja kuluttanut intohimolla läpi The Usedit ja Taking Back Sundayt. Jossain vaiheessa innostukseni hiipui, sillä tuli yhä vaikeammaksi löytää uutta rock-musiikkia, joka sykähdyttäisi edes jotenkin. Lopulta yritin hakea fiksejäni jopa coren puolelta, ja tykitin läpi August Burns Redit, Converget ja I Prevailit, mutta edes takominen ja örinä ei tuntunut enää erikoiselta tai mitenkään sykähdyttävältä.

Otin tässä kuussa tehtäväkseni etsiä taas sellaista rockia, joka sykähdyttäisi minua jotenkin. Tutkimusmatkallani tämän hetken rockin pariin viimeisten viikkojen aikana, paljon ei kuitenkaan ole muuttunut. 80% löydöistäni kuulostaa edelleen mielestäni ihan identtiseltä keskenään, eikä bändejä välttämättä edes erota toisistaan. Se haukotuttaa.

Vertailukohteena palasin tutkimusmatkani lomassa My Chemical Romancen ikoniseen Three Cheers For Sweet Revenge -albumiin, joka oli pahimmillaan (eli siis parhaimmillaan) siis ihan MIELIPUOLINEN. Siinä kuuluu mielestäni se hulluus, jota rockin saralla tarvittaisiin edelleen. 

Hyvä rock on sekoitus taitoa, innovatiivista hulluutta, ja uskottavuutta. Joistain näistä seikoista voi kyllä tinkiä kompensoimalla toista, mutta mikään näistä ei saa jäädä kokonaan uupumaan.

Rock ei ole kuollut, se on vain tällä hetkellä ihan helvetin tylsää. Melkein kaikki kuulostaa ihan kädenlämpöiseltä tai samalta kuin keskenään. Ehkä juuri sen vuoksi olenkin itse viimeisen kymmenen vuoden aikana kallistunut yhä enemmän popin, ja viime vuosina jopa rapin suuntaan. Siellä musiikki kehittyy, muuttuu ja uusiutuu jatkuvasti. Ehkä juuri siksi myös monet rockia ja sen alalajeja aiemmin liputtaneet bändit ovat siirtyneet popimpaan, kokeilevampaan tai pehmeämpään suuntaan viime vuosina. Jos ei tee ja keksi mitään uutta, pitäisi tarjota edes jotain kiinnostavaa.

Tästä hyvänä esimerkkinä esimerkiksi Bring Me The Horizon, joka on albumi albumilta siirtynyt tyylisuuntaan, joka on helpommin lähestyttävämpi myös valtavirarlle. Yhtyeen uusin albumi amo on hyvinkin kokeileva ja yhdisteleekin jo elektronisia soundeja ja pop-vivahteita jo tuttuun raskaampaan soundiin. 

Hyvä rock on sekoitus taitoa, innovatiivista hulluutta, ja uskottavuutta. Joistain näistä seikoista voi kyllä tinkiä kompensoimalla toista, mutta mikään näistä ei saa jäädä kokonaan uupumaan.

Pyörää ei tarvitse lähteä keksimään uudestaan. Oikeastaan itse henkilökohtaisesti tykkään rockissa juurikin niistä perinteisemmistä vivahteista. Esimerkiksi yksi suuri suurista suosikeistani; Rival Sons, kulkee hyvinkin vahvasti esimerkiksi Led Zeppelinin jalanjäljissä. Rival Sonsissa ei siis juurikaan ole mitään kovin innovatiivista, mutta se kuitenkin pesee muut 100-0 uskottavuudellaan. Sen pyhä kolminaisuus näistä aiemmin mainitsemistani seikoista on siis edelleen tasapainossa.

Rock asenteena kuolee tuskin koskaan, ja myös nyt sen lama-aikana se elää onneksi muissa genreissä ja ihmisissä. Ei onneksi tarvitse ryhtyä rockin pelastajaksi kanavoidakseen rock-asennetta, voit olla myös esimerkiksi Pink tai Post Malone ja silti aika rock. On kuitenkin tilastollisestikin todistettavissa, että pop ja hip hop ovat genreinä jyränneet rockin, joka vielä muutama vuosikymmen sitten dominoi ja järisytti uudella kulmallaan. Kuitenkin vain aika näyttää, ottaako rock enää tällä vuosisadalla tuota valtaa takaisin.

Enkä oikeastaan tiedä tarvitseekokaan; rock on tunnetusti ollut altavastaajien ja hylkiöiden bisnes, ja siitäkös ne parhaat kuolinkorinat sitten syntyvätkin.

 

Kokosin soittolistan mielestäni lupaavimmista rockin soihdunkantajista tällä hetkellä, sen löydät yltä ja Musiikkiblogin Spotifysta! Mikä artisti tai bändi sinusta pitäisi lisätä tälle listalle?


Kommentit

  1. Mulla olisi muutama bändi ja biisisuositus modernista ja innovatiivisesta rockista / metallista. Toivottavasti annat näille mahdollisuuden ja toivottavasti löydät jotakin mistä pidät! Näiden bändien käsissä rock ja metalli ovat turvassa.

    VOLA - Smartfriend
    Sleep Token - Calcutta
    Sleep Token - Jaws
    Agent Fresco - Dark Water
    Polyphia - O.D.
    Good Tiger - The Devil Thinks I'm Sinking
    Leprous - From The Flame
    Bent Knee - Terror Bird
    Disperse - Tether
    22 - Call Me Trimtab
    Maraton - Blood Music
    The Intersphere - Secret Place
    Giraffe Tongue Orchestra - Blood Moon

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta kommentista ja, että jaksoit listata biisejä!! Tsekkaan nämä mahdollisimman pian! ☺

      Poista

Lähetä kommentti

Form for Contact Page (do not remove)